Sinds de uitbraak van het coronavirus werken veel Nederlanders noodgedwongen vanuit huis. Deze nieuwe situatie brengt meer stress en spanning met zich mee. Een optimaal ingestelde thuiswerkplek is daarom belangrijk. Maar wat kun je eigenlijk nog meer doen om het thuiswerken zo aangenaam mogelijk te maken? In dit blogartikel leggen we uit welke bewegingsoefeningen je kunt doen om nóg verantwoorder thuis te werken.

Sta regelmatig op en loop een stukje

Te lang achter elkaar op een stoel zitten, is niet goed voor je lichaam. Het is dus zaak dat je regelmatig even opstaat om een stukje te lopen. Doe dit bij voorkeur elke 45 minuten. Zet bijvoorbeeld even de vuilnisbak bij de straat, haal een glas water of draai een wasje. Zelfs een keer de trap op en af lopen is al een goed idee. Het belangrijkste is dat je even opstaat, je benen strekt en wat spieren gebruikt. Hierdoor voorkom je spierspanningen, verbeter je de doorbloeding in je lichaam en ontlast je je rug.

Oefeningen voor nek en schouders

Nek en schouders worden flink belast tijdens het thuiswerken. Door regelmatig nek- en schouderoefeningen te doen, voorkom je verkramping en andere ongemakken. Trek bijvoorbeeld je schouderbladen naar elkaar toe en beweeg hierbij je ellebogen naar achter. Ook het afwisselend ronddraaien van de schouders is een goede bewegingsoefening.

We raden ook aan om je nek af en toe te rekken. Bij thuiswerken komt het namelijk vaak voor dat het hoofd in een onnatuurlijke positie gehouden wordt, bijvoorbeeld door een te laag bureau of een stoel die niet goed afgesteld is. Dit kan een grote belasting vormen voor de spieren in je nek. Draai je hoofd daarom regelmatig van links naar achteren en van rechts naar voren om alles soepel te houden.

Schud je armen los en zwaai

Ook je polsen en armen worden flink belast tijdens het thuiswerken. Zorg daarom voor de nodige ontspanning door te gaan staan, je armen te laten hangen en ze vervolgens heen en weer te zwaaien. Buig indien nodig iets naar voren, zodat je armen makkelijk voor je langs kunnen bewegen. Schud hierna even je handen los door te doen alsof ze nat zijn. Maak vervolgens met beide handen een stevig gebalde vuist en herhaal dit een paar keer. Door deze eenvoudige oefeningen belast je de spieren in je armen net even op een andere manier dan tijdens het thuiswerken.

Kniebuigingen

Laat het bloed af en toe even lekker stromen door een aantal kniebuigingen te maken. Strek je armen naar voren uit en zak rustig door je knieën. Herhaal dit zo’n 10 keer. Door de spieren in je benen, armen en romp aan te spannen, vragen ze tijdelijk om meer bloed en breng je de bloedsomloop dus even flink op gang. Een extra voordeel van deze oefening is dat je ook je rug strekt.

Meer oefeningen

De oefeningen hierboven zijn slechts enkele voorbeelden van verschillende routines die je kunt doen. Eigenlijk iedere variatie in beweging is nuttig om thuiswerkklachten te helpen voorkomen. Meer tips en tricks nodig? Bekijk dan de pagina met meer stretch- en ontspanningsoefeningen.

ErgoProfs is de aangewezen specialist voor een ergonomische thuiswerkplek. Door middel van online werkplekadvies, creatieve oplossingen en allerlei thuiswerktips zorgen we ervoor dat thuiswerken helemaal niet vervelend hoeft te zijn.