In Nederland heeft zo’n 20% van de bevolking minstens één dag per week hoofdpijn. Deze hoofdpijn varieert van lichte hoofdpijn tot ernstige migraine. Volgens Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) kost hoofdpijn het Europees bedrijfsleven jaarlijks 190 miljoen werkdagen, dit resulteert in een slordige 155 miljard euro aan verzuimkosten.

Ondanks de schokkende cijfers en enorme kosten die hiermee gepaard gaan wordt de ernst van hoofdpijn nog altijd onderschat en nemen veel werkgevers deze klachten niet serieus.

Sick Building Syndroom

Werkend Nederland lijdt steeds vaker aan het ‘Sick Building Syndroom’ (SBS), de naam van dit fenomeen zegt eigenlijk genoeg; door een slecht binnenklimaat in gebouwen kunnen ernstige gezondheidsklachten ontstaan. Luchtkwaliteit, lichttoevoer en aanwezigheid van apparatuur zijn de belangrijkste factoren die kunnen leiden tot klachten als droge ogen, keelpijn, droge huid, gebrek aan concentratie, vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn. Een slechte luchtvochtigheid kan astma en allergieën verergeren en bevordert de groei van bacteriën, virussen en schimmels. Door betere ventilatie en  het regelmatig reinigen van het ventilatiesysteem kunnen veel van deze klachten worden verholpen. Een meting van uw binnenklimaat kan inzicht geven in de lucht- en lichtkwaliteit binnen uw pand.

Human Factors

Ook fysieke overbelasting kan de aanleiding zijn van hoofdpijn. Bijvoorbeeld het langdurig (over)belasten van de nek en schouderspieren als gevolg van beeldschermwerk. Door de werkplek passend te maken voor de gebruiker ontslaat er een gezonde (lees minder belastende) werkhouding. De ervaren werkplekadviseurs van ErgoProfs kunnen hierbij van dienst zijn, naast het uitvoeren van verschillende metingen van het binnenklimaat verzorgen zij werkplekonderzoek en bieden deskundig werkhouding advies.

Werkstress en stoelmassage

Ook werkstress veroorzaakt verhoogde spierspanning waardoor soortgelijke symptomen kunnen ontstaan als bij SBS. Het regelmatig aanbieden van stoelmassages kan bijdragen aan het voorkomen van hoofdpijn en verhogen van de productiviteit van uw medewerkers. MassageProfs verzorgt bedrijfsmassages en biedt een gratis vitaliteitsenquête aan voorafgaand aan het stoelmassage-traject om de vitaliteit van uw medewerkers te monitoren. Wilt u meer informatie over stoelmassage en onze werkwijze? Neem contact op of vraag een proefmassage aan!